Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Menu
Facebook Twitter Contact

Gevoelige snaren

Zaterdag 14 april 2012, 20.15 uur

Van Swieten Society & Remy van Kesteren
  • Joh. Ladislaus Dussek - Duett for the harp & fortepiano nr. 2 in Es, C. 239
  • Franz Schubert - Adagio en Rondo Concertante in F voor pianokwartet, D. 487
  • Louis Spohr-Variaties op "Je suis encore dans mon printemps" op. 36
  • Joh. Nepomuk Hummel - Pianotrio in Es, op. 93 
  • Ferdinand Ries - Grand Quintor in g min. op. 142 voor harp, fortepiano en strijkers

De harp is tegelijkertijd een van de oudste en nieuwste instrumenten ter wereld. Waar de harp lange tijd beperkt was in zijn mogelijkheden, zorgde de dubbelpedaalharp van de Franse instrumentenbouwer Sebastian Erard in 1810 voor een ware revolutie.

Deze vroegromantische harp wordt op het podium maar zelden gecombineerd met de fortepiano, hoewel er heel wat prachtige werken voor deze combinatie bestaan. In de opvoeding van dames van goede komaf rond 1800 speelde de harp een grote rol. Vaak leerden de jongedames zichzelf te begeleiden bij het zingen op de harp of de fortepiano.

De ontluikende romantiek vond een zielsverwant in de delicate harp: de gevoelige kant van de romantiek ontwikkelde zich als een tweede spoor naast de spectaculaire virtuozen die triomfen vierden op de grote podia van Europa.

Remy van Kesteren 

Remy van Kesteren werd al op tienjarige leeftijd toegelaten tot het Utrechts Conservatorium en debuteerde op zijn zestiende in het Amsterdamse Concertgebouw met het Nederlands Kamerorkest. Een jaar daarvoor speelde de jonge Nederlandse harpist ter gelegenheid van de doop van Prinses Amalia en trad hij op in Carnegie Hall, New York. In 2009 werd hij verkozen tot Nederlands Muziektalent van het jaar en won hij de derde prijs tijdens het prestigieuze International Harp Contest in Israël.

Remy van Kesteren wordt alom beschouwd als een van de grootste harptalenten van het moment. Afgelopen zomer was hij Young Artist in Residence bij de NJO Muziekzomer in Gelderland, en begin volgend jaar verschijnt zijn eerste solo-cd. Hij is initiator en artistiek leider van het Nederlands Harp Festival dat van 27 maart tot 1 april plaats vindt in Utrecht.

Van Swieten Society

De Van Swieten Society is één van Nederlands toonaangevende ensembles op het gebied van de oude muziek. Het is een flexibel ensemble gevormd door een vaste kern van musici onder leiding van fortepianist Bart van Oort. De kernbezetting van het ensemble bestaat uit Nederlandse topmusici die zich allen hebben bewezen als specialist op hun instrument. Ze bezetten ieder belangrijke posities in het Nederlandse muziekleven, zowel in de reguliere als in de oude muziekpraktijk. Zie ook www.vanswietensociety.nl

Van Swieten Society & Remy van Kesteren

Van Swieten Society & Remy van Kesteren

  • Remy van Kesteren – harp
  • Igor Ruhadze - viool
  • Bernadette Verhagen – altviool 
  • Job ter Haar- cello 
  • Bart van Oort- fortepiano

Bart van Oort 

Bart van Oort specialiseerde zich op de fortepiano bij Stanley Hoogland. Daarna studeerde hij bij de fortepianist Malcolm Bilson, waar hij de titel Doctor of Musical Arts in Historical Performance Practice behaalde. Hij speelde in vele europese landen en maakte concertreizen in de USA, Australië en Nieuw Zeeland. Sinds 1997 verschenen bijna veertig CD’s met onder andere kamermuziek en liederen van Mozart, Beethoven en Hummel, en tijdgenoten. De eerste van zijn Mozart opnames kreeg een 10 in Luister. Bart van Oort is docent fortepiano en Historische Uitvoeringspraktijk aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Koninkijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen.

Igor Ruhadze 

Igor Ruhadze studeerde in 2002 cum laude af aan het Amsterdams Conservatorium. Hij won vele prijzen en speelt over heel Europa als solist en kamermusicus. Onder zijn vele cd’s zijn opnames van Vivaldi “Vier Jaargetijden” en de vioolconcerten van Bach. Igor Ruhadze is een van de oprichters en artistiek leider van het oude muziekfestival “Period Music” en van het barokorkest “Concerto Moscow”, twee vooraanstaande culturele evenementen in Moskou.

Bernadette Verhagen 

Bernadette Verhagen studeerde altviool aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Erwin Schiffer en Misha Geller. Zij is vast lid van Anima Eterna. Ook is ze regelmatig te gast bij de Nederlandse Bachvereniging, Koninklijk Concertgebouworkest en het Amsterdam Barock Orchestra. Daarnaast is zij ook gespecialiseerd in het spelen van hedendaagse muziek. Zij is lid van het ASKO ensemble waarmee zij veel CD opnamen gemaakt heeft en concerten geeft in binnen- en buitenland.

Job ter Haar 

Job ter Haar studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij René van Ast, Lidewij Scheifes en Anner Bijlsma. Met zijn barokensemble Musica ad Rhenum nam hij een groot aantal Cd’s op, die zich kenmerken door het gebruik van authentieke tempi en veel tempovrijheid. Samen met pianist en klavecinist Vaughan Schlepp vormt hij al meer dan tien jaar een vast duo en heeft hij een repertoire dat meer dan drie eeuwen beslaat.

Muziek in Buren wordt gesponsord door internet marketing specialist - VIP marketing