Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Menu
Facebook Twitter Contact

Stylus Fantasticus

Zaterdag 10 maart 2012, 20.15 uur

Rie KimuraDe Stylus fantasticus is de naam voor een genre van virtuoze kamermuziek, afkomstig uit Italië in het begin van de 17e eeuw. Deze stijl verspreidde zich via Oostenrijk over heel Europa tot Engeland, Duitsland en Denemarken.

Vaak gedreven door bas patronen, is de muziek opmerkelijk in zijn oneindige energie, zijn bloemige solo lijnen en de inherente vrijheid. Componisten in deze stijl zochten onvermijdelijk de grenzen van "correctheid" op, niet alleen in hun werk maar ook in hun vaak turbulente sociale leven.

Dit programma geeft een panorama van de Stylus fantasticus zoals het door Europa trok. Het vertelt een aantal van de drama's die de paden van de muzikanten hebben gekruist

  • Gottfried Finger - Hobokwartet B-dur
  • Giovanni Antonio Pandolfi Mealli -Sonata Sesta “La Vinciolina” Op. 4 
  • Heinrich Ignaz Franz von Biber -Passacaglia for Solo Violin
  • Dieterich Buxtehude -Sonata a 2 in A minor BuxWV 272

pauze

  • Johann Heinrich Schmelzer -Sonata III in g from Sonatae Unarum Fidium 
  • Augustinus Kertzinger - Sonatina
  • Biber -Sonata Prima, L'Annunciation

Fantasticus

  • Rie Kimura – barok viool 
  • Cassandra Luckhardt – viola da gamba 
  • Guillermo Brachetta – clavecimbel

Rie Kimura 

Rie Kimura begon te barokviool in Japan met Keiko Watanabe en Paul Hererra studie in 2002. In 2004 verhuisde ze naar Amsterdam om bij Lucy van Dael aan het Conservatorium van Amsterdam te studeren. Zij studeerde ensemblespel met Raul Moncada (Mexico). Ze nam ook lessen bij Sayuri Yamagata in Nederland. Ze heeft solo's gespeeld in concerten met Lucy van Dael en speelt regelmatig als lid van De Nederlandse Bachvereniging, Musica Amphion, Bach Collegium Japan, en orkest Libera Classica. In 2008 won ze de hoofdprijs (2e) in de Yamanashi Early Music Competition (Japan). In 2009, samen met Ensemble Diamante, won ze de 2e prijs in de Brugse internationale concurrentie en ook de publieksprijs in Van Wassenaer Early Music Competitions. In 2010 won ze de hoofdprijs (2e) en ook de publieksprijs in de Premio Bonporti concurrentie in Rovereto, Italië.

Cassandra Luckhardt 

Cassandra Luckhardt bespeelt de viola da gamba en barokcello. Sinds zij in 1998 bij het Van Wassenaer Concours de prijs won als beste individuele musicus heeft zij een internationale reputatie opgebouwd als solist, kamer- en orkestmusicus en als pedagoge. Zij trad op met het Amsterdam Baroque Orchestra, Musica Ad Rhenum en Le Concert Spirituel. Haar cd opname met Musica Ad Rhenum met muziek van Francois Couperin is ontvangen als “magnificent and indispensable”. Zij speelt in de meest vooraanstaande Nederlandse barokensembles.

Guillermo Brachetta 

Guillermo Brachetta begon zijn pianostudie op jonge leeftijd in zijn geboorteland Argentinië. Na de barokmuziek te hebben ontdekt, wijdde hij zich aan het clavecimbel. Guillermo Brachetta volgde lessen en masterclasses bij Gustav Leonhardt, Bob van Asperen en Lucy van Dael. Hij concerteerde onder meer met Emmy Verhey, Amsterdam Bach Solisten, The New Dutch Academy, the Catherine the Great Baroque Orchestra (St. Petersburg, Russia), Residentie Orkest, Holland Symfonia en het Orkest van het Oosten. Samen met Menno van Delft richtte hij het "Collegium Wilhelm Friedemann Bach" op met als doel de muziek van deze ten onrechte in vergetelheid geraakte componist te herontdekken. Guillermo Brachetta is tevens zeer actief als uitgever en onderzoeker en werkt nauw samen met o.a. Cambridge University Press. Vele werken uit de 17de en 18de eeuw werden door hem voor het eerst uitgegeven.

www.fantasticus.nl

Muziek in Buren wordt gesponsord door internet marketing specialist - VIP marketing