Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Menu
Facebook Twitter Contact

Van Swieten Society

Zaterdag 31 oktober 2020 - 2x - 19.00 en 21.00 uur

MEDEDELING: Beste bezoeker, In afwachting van een besluit van de gemeente hoe invulling te geven per evenement aan de nieuwe corona-maatregelen laten wij u zo spoedig mogelijk weten of ons concert in de oorspronkelijke opzet doorgaat of wordt aangepast. Voor vragen kunt u mailen naar info@muziekinburen.nl.

Beethoven de Modernist

Toen Beethoven in 1792 in Wenen aankwam om, zoals zijn weldoener Graaf Waldstein in Beethovens vriendenboek schreef ‘Mozarts geest uit Haydns handen te ontvangen’, vestigde hij snel zijn reputatie als improvisator in de Weense salons. Hij schreef al zijn improvisaties op maar hield ze tegen de borst om ze later met grotere impact te kunnen publiceren. Behalve zijn energieke en virtuoze spel was het vooral de gloedvolle, totaal vernieuwende stijl van zijn muziek waar Beethovens roem op was gebaseerd. Zijn eerste in Wenen gepubliceerde opus was een sensatie: drie pianotrios, een adembenemend debuut. Het derde trio in klein is virtuoos en dramatisch en zo vernieuwend dat Haydn Beethoven aanraadde het niet te publiceren, omdat het te ingewikkeld was voor de adellijke oren.

En toen kwamen de symfonieën die zo compleet en modern waren dat Beethoven een eeuw lang alle symfonische werken zou blijven beïnvloeden en inspireren. Na de overweldigende première moest de Tweede Symfonie zo gauw mogelijk in een commercieel aantrekkelijk arrangement verschijnen. Beethoven schreef aan zijn uitgever dat ‘alleen Mozart of de componist zelf een succesvolle kamermuziekbewerking kan maken’. Mozart was er niet meer, daarom deed hij het zelf. Het bleef helaas zijn enige arrangement van een orkestwerk maar het werd een van zijn prachtigste en meest veeleisende pianotrio’s.

Van Swieten Society

  • Heleen Hulst, viool
  • Diederik van Dijk, cello
  • Bart van Oort, fortepiano

www.vanswietensociety.nl

Programma

  • Beethoven - Pianotrio in c klein opus 1 no 3
  • Beethoven - Symfonie nr. 2 in D groot opus 36 (bewerking Beethoven)

UITVERKOCHT

Dit concert is uitverkocht. Via de Nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van vrijgekomen plaatsen.
Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief.

Muziek in Buren wordt gesponsord door internet marketing specialist - VIP marketing