Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Menu
Facebook Twitter Contact

Van Swieten Society - Mozarts gouden jaren

Vrijdag 8 april 2011, 20.15 uur

Wolfgang Amadeus Mozart was de meester van de opera, de symfonie, het pianoconcert, de pianosonate... in alle genres waar hij zijn aandacht op richtte zette Mozart een nieuwe standaard waar tot op de dag van vandaag alle muziek aan wordt afgemeten. In het kamermuziekrepertoire eigende hij zich het kwartet toe: strijkkwartet, pianokwartet, hobokwartet - allemaal behoren ze tot de top van het repertoire. Nog zo'n mijlpaal is het Klarinetkwintet voor strijkkwartet plus een klarinet - een van Mozart's mooiste kamermuziekwerken.

Mozart Pianokwartet in Es, KV 493 
Mozart Kegelstatt Trio in Es, KV. 498 
Mozart Fuga voor vijf strijkers 
Mozart Klarinetkwintet in A, KV. 581

Over Van Swieten Society

Bart van Oort - fortepiano
Frank van den Brink - klarinet
Heleen Hulst - viool
Sara DeCorso - viool
Bernadette Verhagen - altviool
Job ter Haar - cello

De Van Swieten Society is één van Nederlands toonaangevende ensembles op het gebied van de oude muziek. Het is een flexibel ensemble gevormd door een vaste kern van musici onder leiding van fortepianist Bart van Oort. De kernbezetting van het ensemble bestaat uit Nederlandse topmusici die zich allen hebben bewezen als specialist op hun instrument. Ze bezetten ieder belangrijke posities in het Nederlandse muziekleven, zowel in de reguliere als in de oude muziekpraktijk. Zie ook www.vanswietensociety.nl

Bart van Oort specialiseerde zich op de fortepiano bij Stanley Hoogland. Daarna studeerde hij bij de fortepianist Malcolm Bilson, waar hij de titel Doctor of Musical Arts in Historical Performance Practice behaalde. Hij speelde in vele europese landen en maakte concertreizen in de USA, Australië en Nieuw Zeeland. Sinds 1997 verschenen bijna veertig CD’s met onder andere kamermuziek en liederen van Mozart, Beethoven en Hummel, en tijdgenoten. De eerste van zijn Mozart opnames kreeg een 10 in Luister. Bart van Oort is docent fortepiano en Historische Uitvoeringspraktijk aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Koninkijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen.

Frank van den Brink studeerde af met onderscheiding. Op dit moment is hij solo-klarinettist van het Radio Filharmonisch Orkest en maakt hij deel uit van het Nederlands Blazersensem-ble. Als 'guest-principle' werkte hij o.a. met the Chamber Orchestra of Europe en the Scottish Chamber Orchestra. Hij speelde bij het Schonberg-ensemble en het Ensemble Modern Frankfurt. Als solist trad Frank van den Brink op met orkesten in binnen- en buitenland. 

Heleen Hulst studeerde bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. De afgelopen jaren maakte zij deel uit van onder andere het Schönberg Ensemble, Combattimento Consort en Nieuw Ensemble. Haar brede belangstelling bracht haar o.a. tot samenwerkingen met het Nederlands Dans Theater, ZT Hollandia, Dansersstudio en choreograaf Paul Selwyn Norton. Met pianist Gerard Bouwhuis vormt zij een duo dat zich vooral toelegt op het repertoire van de 20ste eeuw. 

Sara DeCorso studeerde aan Oberlin Conservatory in Ohio bij Marilyn McDonald en haalde vervolgens haar Doctoral Degree aan Stony Brook University in New York bij Mitchell Stern. Ze werkte met oude muziek specialisten als Arthur Haas, Manfred Kraemer, en Phoebe Carrai. Sara DeCorso heeft opgetreden met verschillende ensembles in de USA en Europa, waaronder Les Musiciens du Louvre, Musica ad Rhenum en The New Dutch Academy.

Bernadette Verhagen studeerde altviool aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Erwin Schiffer en Misha Geller. Zij is vast lid van Anima Eterna. Ook is ze regelmatig te gast bij de Nederlandse Bachvereniging, Koninklijk Concertgebouworkest en het Amsterdam Barock Orchestra. Daarnaast is zij ook gespecialiseerd in het spelen van hedendaagse muziek. Zij is lid van het ASKO ensemble waarmee zij veel CD opnamen gemaakt heeft en concerten geeft in binnen- en buitenland.

Job ter Haar studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij René van Ast, Lidewij Scheifes en Anner Bijlsma. Met zijn barokensemble Musica ad Rhenum nam hij een groot aantal Cd’s op, die zich kenmerken door het gebruik van authentieke tempi en veel tempovrijheid. Samen met pianist en klavecinist Vaughan Schlepp vormt hij al meer dan tien jaar een vast duo en heeft hij een repertoire dat meer dan drie eeuwen beslaat.

 

Muziek in Buren wordt gesponsord door internet marketing specialist - VIP marketing