Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Menu
Facebook Twitter Contact

Fluitenkruiddag

Zaterdag 12 mei 2012, 16.00 uur en 20.15 uur

Utrechts Fluitkwartet
  • Workshop: door Utrechts Fluitkwartet 
  • Concert: Utrechts Fluitkwartet.

Werken van Tsjechische meesters als Dvorak, Smetana en Vlna

Op zaterdag 12 mei 2012 organiseert Stichting Muziek in Buren een workshop voor fluitisten die zich 's avonds in het voorprogramma van Het Utrechts Fluitkwartet (www.utrechtsfluitkwartet.nl) mogen presenteren. De workshop begint om 16.30; de presentatie vindt plaats om 19.15 uur. Al vele jaren verzorgt Het Utrechts Fluitkwartet deze workshops voor amateurfluitisten; in de concertserie in Buren waren zij al eerder te gast.

Workshop en inschrijving 

Thema van de workshop is samenspel. Deelnemers worden ingedeeld in kwartetten en ook bestaande fluitensembles kunnen zich inschrijven. Tijdens de workshop worden delen uit het fluitkwartet van Wanausek ingestudeerd. Deze delen zijn kort en overzichtelijk en sluiten aan bij het avondprogramma. Inschrijving voor de workshop is mogelijk voor amateurfluitisten van alle leeftijden die minimaal 4 jaar les hebben.

Presentatie

In het voorprogramma van het concert kunnen de ensembles die hebben deelgenomen zich presenteren voor publiek; om 19:15 uur in de St Lambertuskerk in Buren. Om 20:15 uur begint het avondconcert van Het Utrechts Fluitkwartet met als thema 'Tjechische meesters'.

Praktische zaken 

Deelname kost € 12,50. De workshop start om 16:30 uur en duurt tot 18.00 uur. Locatie is de Beatrixschool in Buren, Graafschapstraat 2. Bij opgave moeten alle contactgegevens, leeftijd en het aantal jaren speelervaring vermeld worden. De muziek wordt tevoren opgestuurd.

Toegang tot het avondconcert bedraagt € 18,-. Deelnemers aan de workshop betalen € 15; kinderen tot 12 jaar en vrienden van Flutonicon € 9,-. Opgave voor de workshop en het avondconcert kan via De Plantage: alwindevries@hetnet.nl of via info@muziekinburen.nl. De workshop vindt plaats in samenwerking met De Plantage in Tiel en de Beatrixschool in Buren.

Fluitenkruidroute 

Zaterdag 12 mei kunt u de Fluitenkruidroute fietsen, wandelen of per auto afleggen. Overdag is op diverse plekken muziek te beluisteren. 's Avonds kunt u het slotconcert beluisteren in de St Lambertuskerk in Buren.

De route toont u de Betuwe in de volle pracht met broze witgroene tinten die de rust en ruimte van het rivierenlandschap nog eens extra onderstrepen. Zij voert u langs de Korne en de Linge en verbindt Oranjestad Buren met Fort Asperen bij Leerdam. U kunt de route wandelen, fietsen of rijden met auto of motor. De route is te downloaden via www.betuweroutes.nl.

Het Utrechts Fluitkwartet maakte zijn debuut in 2002 in de Spiegelzaal van het Amsterdamse Concertgebouw, live voor radio 4. Daarna volgden al snel concerten in diverse zalen, waaronder de voormalige kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, theater Odeon in Zwolle en podium De Link in Tilburg. Speciaal voor Het Utrechts Fluitkwartet schreven Karel van Eyken (België), Anne La Berge en Lionel Ziblat hedendaagse werken.

Fluitspelen is voor de kwartetleden een kwestie van ademhalen en muziek het middel bij uitstek om zich uit te drukken. De muziek (en dus het gedachtengoed van de componist) staat daarbij altijd voorop. In de communicatie met het publiek ontbreekt een toelichting op de werken niet! Voor een gevarieerd klankkleurenpalet gebruiken de leden van het kwartet niet alleen de fluit, maar ook de piccolo, altfluit en de basfluit. Het afwisselende instrumentarium komt vooral aan bod in de arrangementen van bekende werken.

Voor (jonge) amateurfluitisten organiseert Het Utrechts Fluitkwartet cursusdagen waarop kennis gemaakt kan worden met de 'ins en outs' van fluitspelen in een professioneel '4tet'. Deze dagen worden afgesloten met een presentatie waarop zowel deelnemers als het kwartet zich presenteren. Tijdens de Fluitenkruiddag krijgen flutiitsten ook de mogelijkheid om met de kwartetleden ssamen te werken

Utrechts Fluitkwartet

Utrechts Fluitkwartet

  • Karin Basting
  • Marilou Krouwel
  • Marianne Rus
  • Erik Verbeek

Karin Basting studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Abbie de Quant bij wie zij in 2001 het Tweede Fase diploma behaalde. Zij nam veelvuldig deel aan nationale en internationale fluitconcoursen en volgde masterclasses bij o.a. Wil Offermans, Aurèle Nicolet, William Bennett, Peter-Lukas Graf, Jéan-Claude Gérard, Patrick Gallois en Vincent Cortvrint. Al op jonge leeftijd viel zij regelmatig in de prijzen. Naast de optredens met Het Utrechts Fluitkwartet werkt Karin regelmatig samen met organist Ko Zwanenburg en maakt ze deel uit van het Nederlands Fluitorkest. Ze remplaceerde o.a. bij het Xenakis Ensemble, het Delphi ensemble en ensemble Insomnio. Als fluitiste in het New Venture Trio (fluit, viool en piano) trad zij op met o.a. Miranda van Kralingen en Sytse Buwalda. In 2007 speelde zij met dit ensemble tijdens de doopdienst van Prinses Ariane. Sinds 2007 vormt ze met gitarist/componist Adriaan Dropsie 'Entre Dos'. Zij brachten eigen werk uit op de cd's 'Encuentro' (2008) en 'Impresiones' (2010). Als fluitdocente heeft ze gewerkt bij diverse muziekscholen. Momenteel is zij coördinatrice en docente bij Muziekonderwijs Midden Nederland in Amersfoort.

Marilou Krouwel studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en behaalde aan dit instituut diverse diploma's: 1e-fase Fluit bij Nine Sligter, 2e-fase Fluit bij Abbie de Quant en Bachelor Harmonie- en Fanfaredirectie bij Danny Oosterman. Ze volgde masterclasses bij Aurèle Nicolet, Patrick Gallois, in Engeland bij William Bennett en in Zwitserland bij Marina Piccinnini. Marilou won prijzen op concoursen van o.a. Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Benelux Fluitconcours. In 2003 won zij op het concours van Stichting De Link zowel de Publieksprijs als de prijs voor het best uitgevoerde hedendaagse werk. Naar aanleiding daarvan trad zij, begeleid door pianiste Mariken Zandvliet op in de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Naast optredens met Het Utrechts Fluitkwartet treedt Marilou regelmatig op met harpiste Annemieke IJzerman en sopraan Madieke Marjon en werkt ze samen met organist Jaap den Besten. Daarnaast is ze actief als dirigente van diverse koren en orkesten, heeft ze een eigen lespraktijk en verzorgt ze lessen via de muziekscholen in Wijk bij Duurstede en Vianen.

Marianne Rus studeerde fluit bij Nine Sligter aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Zij behaalde bij haar zowel het 1e als 2e-fase diploma. Tijdens haar studie speelde ze al in diverse ensembles en soleerde ze in de fluitconcerten van W.A. Mozart en Th. Verheij in Amsterdam en op de Filippijnen. Ze heeft een eigen lespraktijk in Hoofddorp, leidt ze een leerlingenorkest en is als free-lancer actief in diverse ensembles.

Erik Verbeek behaalde zijn 2e-fase diploma Fluit bij Koos Verheul. Het 1e-fase diploma behaalde hij bij Nine Sligter aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), waar hij al tijdens zijn middelbare schoolperiode compositielessen volgde. Voor fluit volgde hij masterclasses bij William Bennett, Peter-Lukas Graf en Trevor Wye en voor piccolo bij Vincent Cortvrint en Wim Tonnaer. Hij remplaceerde bij het Helios Ensemble, Mulder Consort en Nederlands Fluitorkest. Sinds 2006 speelt hij piccolo bij de Douane Harmonie Nederland. Hij heeft een eigen lespraktijk in de Betuwe, is sinds 2006 voorzitter van Stichting Flutonicon en sinds 2009 artistiek leider van Stichting Nationaal Fluitconcours. In 2007 slaagde hij voor zijn doctoraal examen in de Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Muziek in Buren wordt gesponsord door internet marketing specialist - VIP marketing