Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Menu
Facebook Twitter Contact

Hou je van klassieke muziek?

Kom naar 'Muziek in Buren'

door Karel van Koppen

Langzaamaan begint Nederland de concerten van 'Muziek in Buren' te ontdekken. De klassieke muziek is van hoge kwaliteit, de sfeer ongedwongen. Musici spelen er graag, het publiek komt steeds vaker van ver. Dankzij de vrijwilligers achter deze concerten heeft het Betuwse vestingstadje er een trekpleister bij.

De programma-samenstellers, Theo Saris en Marceline Loudon, maken hun keuze onder meer uit musici die ook op de internationale concertpodia staan. Dit jaar hebben zij vier concerten kunnen arrangeren: De Van Swieten Society met een Bachprogramma (vr.10okt), een barok kerstconcert door Pieter Dirksen, Paulien van der Werff en Poppy Walshaw (vr.12dec), het Rubens Quartet met Strijkkwartetten van Beethoven en Roukens (za.14feb) en het Sweelinck Barok Orkest (vr.24apr).

Volle agenda's, toch naar Buren.

Die programmering is, volgens Marceline, elk jaar opnieuw een avontuur. “De concertreeks moet gevarieerd zijn. Gevestigde namen, opkomend talent. Vertrouwde muziek, maar ook iets dat verrast. We hebben goede contacten met het Amsterdams Conservatorium en kennen veel musici persoonlijk. Die kunnen we benaderen en ze tippen ons soms over jong talent of bijzondere ensembles. Maar musici van de kwaliteit die wij willen, hebben volle agenda's. Dus het is altijd afwachten of zij kunnen op de data dat de kerk beschikbaar is.” Gelukkig komen musici graag optreden bij 'Muziek in Buren'. Sommigen gooien zelfs hun agenda om, waardoor zij toch kunnen. Een enkele maal zelfs kiezen musici 'Muziek in Buren' om een werk in première te laten gaan.

Musici van naam en faam

Het niveau van de concerten is zo hoog, dat Radio 4, de klassieke zender, ze vermeldt in de concertagenda. Kijk je naar de namen in het archief op www.muziekinburen.nl dan snap je waarom. Je treft er onder andere de namen van: Maarten Koningsberger, Amsterdam Sinfonietta, Remy van Kesteren, EnAccord Strijkkwartet en Lucy van Dael. Soms vinden musisci elkaar door de concerten. De panfluitist van het Duo Verso, Mathijs Koene, bijvoorbeeld, gaat verdiepende lessen nemen bij barokvioliste Lucy van Dael; Stefan Gerritsen, de gitarist van Duo Verso, gaat samenwerken met Bob Smith, viola de gamba-speler bij Trio Fantasticus. 

Hoogstaand zonder voetstuk

Als iets ontbreekt bij 'Muziek in Buren', is dat poeha. Integendeel. Het uitgangspunt is: 'Hoogstaand zonder voetstuk'. Dat voelen musici en bezoekers aan de gastvrijheid en de sfeer rond de concerten De musici bijvoorbeeld mogen tussen de repetities en het concert bij Marceline thuis aanschuiven en mee-eten. “Maar voor de 85 studenten van het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium die in Buren een kerstconcert kwamen verzorgen, heb ik toch wat anders moeten regelen. Gelukkig staat voor grotere gezelschappen mijn buurvrouw Marthy van de Kamp met haar kookkunsten klaar.” Net zo gastvrij is 'Muziek in Buren' naar de bezoekers. Al voor het concert kun je genieten van een concertmenu in Buren en is er koffie en thee in de kerk. Na afloop treffen bezoekers elkaar in Grand Cafe 'De Hofhouding'.

Nog kenmerkender dan de gastvrijheid is de sfeer. De musici roemen het contact met het publiek; de concertbezoekers het contact met de musici. En inderdaad, het gebeurt bij elk concert: zodra de musici het podium opkomen is er een klik met het publiek. Daarna telt alleen nog het genoegen van muziek maken en het genoegen daarnaar te mogen luisteren. De met kaarsen verlichte Lambertuskerk, de kerk waar ooit Willem van Oranje trouwde, draagt daar zeker aan bij. 

Vrijwilligers

Muziek in Buren' zou niet kunnen bestaan zonder de inzet en betrokkenheid van vrijwilligers, veelal achter de schermen. Dat gold voor het eerste concert dat dominee-saxofonist Hendri Pap en zijn vrouw, fluitiste Thea Pap, in 1989 organiseerden en geldt voor de concerten nu. Marceline telt af op haar vingers: “Website, drukwerk, persberichten, sociale media, kaartverkoop, catering, ontvangst in de kerk, financiën, sponsoring, vrienden... Ik weet niet of ik ze nu allemaal heb.” Ze vergeet in elk geval zichzelf en Theo. Mogelijk omdat 'financiën, sponsoring, vrienden' haar confronteren met een harde realiteit: de financiën. 'Muziek in Buren' snakt naar één of meer grote sponsors. “Dat zou ons meer zekerheid en meer mogelijkheden geven.”

Betuwe smaakt naar meer

Buren staat bekend als Oranjestad of  'het vestingstadje'. 'Muziek in Buren' laat een ander Buren zien: dat van kunst en cultuur. Ook dat is goed voor horeca en toerisme. Veel concertgangers gaan tevoren uit eten in Buren en na afloop wat drinken bij 'De Hofhouding'. Bezoekers die van ver komen, knopen aan het concert zelfs een weekendje Betuwe vast. 'Muziek in Buren' laat zien: in de Betuwe kun je ook de vruchten plukken van gedrevenheid en deskundigheid van vrijwilligers met hart voor  muziek. Ook door hen smaakt de Betuwe naar meer. 

Het Vrijwilligersteam van 'Muziek in Buren' bestaat uit: Coosje Berkelbach, Douwe de Boer, Steven Hulst, Marceline Loudon, Hans Rietveld, Fanny Ruighaver, Dorien Rots, Theo Saris en Jacolien van Zutphen.

Muziek in Buren wordt gesponsord door internet marketing specialist - VIP marketing