Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Menu
Facebook Twitter Contact

Sweelinck Barokorkest - Sweelinck Kamerkoor onder leiding van Rémy Baudet

Zondagmiddag 30 oktober 2016, 15.00 uur

Trauer-ode: J.S. Bach - cantates BWV 198 en BWV 199; Zelenka - Capriccio

Cantates van Bach klinken in de eeuwenoude St Lambertuskerk, aangevuld met muziek van Zelenka die een goede kennis was van Bach. De werken worden uitgevoerd door het Sweelinck Kamerkoor en Sweelinck Barokorkest. Deze gezelschappen bestaan uit toptalenten van het Conservatorium van Amsterdam. Zij zijn al vele malen met succes te gast geweest in Buren. Het geheel staat onder leiding van Remy Baudet, concertmeester van het Orkest van de 18e Eeuw.

Jan Dismas Zelenka (1679-1745)  Capriccio in D Zwv 182
Johann Sebastian Bach (1685-1750)   Cantata “Mein Herze schwimmt in Blut“ BWV 199
Johann Sebastian Bach  Cantata “Fürstin, noch einen Strahl”, BWV 198 (Trauerode)

“Mein Herze schwimmt in Blut“ is één van die cantates die Bach in zijn jonge Weimarse jaren schreef, die hij daar naar alle waarschijnlijkheid zelfs meer dan één keer uitvoerde. Bijzondere vermelding verdient de solopartij voor violoncello.

De Cantate “Fürstin, noch einen Strahl” is een treur-ode voor een vorstin en is geschreven voor de begrafenis van de vrouw van koning August der Starke, die zeer geliefd was bij haar volk. Maar uit de cantate spreekt ook uit dat verlies, verdriet en rouw ons allemaal aangaan: zo horen we o.a. kleine, grotere en heel grote kerkklokken. De cantate bestaat uit twee helften; het tweede deel, dat in Bachs tijd na het uitspreken van een lof- en treurrede werd gespeeld, bezingt hoezeer deze koningin onvergetelijk en in die zin onsterfelijk is.

Bach en Zelenka waren goede kennissen van elkaar, waardeerden elkaars werk en lieten zich, naar het zich laat aanzien, duidelijk door elkaars kerkelijke muziek inspireren. Zelenka werd opgeleid in Praag en werd als contrabassist, dirigent en componist een spilfiguur aan het hof in Dresden, het hof van August der Starke. In deze stad zullen Zelenka en Bach elkaar meer dan eens hebben getroffen, maar Zelenka reisde ook af naar Leipzig om de grote meester, zes jaren jonger dan hijzelf, te ontmoeten.

Naast schitterende diepzinnige kerkmuziek schreef Zelenka instrumentale muziek: suites, sinfonia’s en Capriccio’s. In dat soort muziek klinkt af en toe een vermoeden van Tsjechische volksmuziek door de verder hoofse of soms doorwrochte partituur heen. Zo is in Capriccio ZWV 182 is een opvallend solistische rol weggelegd voor de hoorns en is tot de dag van vandaag Bohemen beroemd om z’n virtuoze hoornisten.

Bestel een seizoenskaart en geniet van extra voordeel!

Voor slechts € 65,- kunt u in plaats van gewone losse kaarten ook een seizoenskaart bestellen voor alle 4 concerten van seizoen 2016-2017. Interesse? Klik op deze link en bestel uw seizoenskaart online

Reserveren

Gebruik onderstaande formulier om kaarten te reserveren. Jongeren t/m 18 jaar hebben gratis toegang. Na ontvangst van de betaling liggen de kaarten voor u klaar bij de kassa op de avond van het concert. 

Of bestel de seizoenskaart voor alle 4 concerten en profiteeer van € 15,- korting.. Meer informatie over de seizoenskaart...

Naam*
Adres*
Postcode*
Woonplaats*
Telefoon*
E-mailadres*
Aantal kaarten volwassenen* x 20,- per stuk (of via seizoenskaart)
Aantal kaarten jongeren (t/m 18 jaar) = Gratis
Seizoenskaart Ja, ik heb een seizoenskaart
Akkoord* Ja, ik ga akkoord met de genoemde kosten en maak het bedrag vooraf over op rekeningnummer NL37 RABO 0159 0507 74 van Stichting Muziek in Buren.
Opmerkingen
Verstuur formulier

Muziek in Buren wordt gesponsord door internet marketing specialist - VIP marketing