Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Menu
Facebook Twitter Contact

Vespucci - Romantisch Strijkkwartet

Vrijdag 11 februari 2011, 20.15 uur

Vespucci Kwartet
 • Haydn (1732 – 1809)
  Strijkkwartet opus 76 nr. 3 “Keizerskwartet”
 • Smetana (1824-1884)
  Strijkkwartet nr 1 in e klein “Aus meinem Leben”
 • Schubert (1797 – 1828)
  Strijkkwartet Nr. 13 in a-klein “Rosamunde-kwartet” (D 804)

Haydn Strijkkwartet opus 76 nr. 3 “Keizerskwartet”.Haydn was een van de grootste kunstenaars van zijn tijd, bijna de eerste die na jaren van werken in loondienst als hofmusicus het juk afwierp en zelfstandig werd. Een pionier die meer bijdroeg tot de ontwikkeling van genres als de symfonie (hij schreef er meer dan honderd) en het strijkkwartet (hij schreef er 68) dan wie ook van zijn tijdgenoten. Zijn strijkkwartetten hebben een volmaakte ensemble structuur en een hoge mate aan doorzichtigheid. Het expressiebereik is opvallend groot. Hij is een van de voorlopers van de romantische periode in de klassieke muziek.

Het Keizerkwartet behoort tot de reeks opus 76. Zijn kwartetten werden geschreven rond de eeuwwisseling 18de-19de eeuw en maken deel uit van het latere werk van deze componist. De geest van Beethoven laat zich al horen in deze werken die eer brengen aan het aristocratische Oostenrijk van keizer Franz-Jozef. Elk kwartet is ook een getuigenis van Haydns eeuwige optimisme en bevat dan ook een aantal knipoogjes naar de luisteraar. Zo heeft Haydn in het eerste deel van het derde kwartet (dat daarom ook gepast 'Keizerskwartet' heet) het Oostenrijkse volkslied, 'Gott Erhalte Franz Den Kaiser' dat hij zelf het jaar daarvoor geschreven had, verwerkt. De drie overige delen beginnen met dezelfde reeks tonen, in letterbenaming G-E-F-D-C (van « C/Kaiser ») oftewel de eerste letters van elk woord van het volkslied. In later tijd is ze ook als Duits volkslied gebruikt, met de tekst: “Deutschland, Deutschland über alles”.

Vespucci Kwartet

Vespucci Kwartet

 • Lisanne Soeterbroek - viool 
 • Anne-Marie Volte - viool 
 • Stephanie Steiner - altviool 
 • Douw Fonda - cello

Het Vespucci Kwartet werd eind 2009 opgericht door vier jonge musici. Alle leden studeerden in zowel binnen- als buitenland aan vermaarde instituten als Yale University en het Mozarteum.

Individueel traden zij solistisch op met orkesten als het Staatsorkest van Frankfurt, het St. Petersburg Staats Symfonieorkest en de Philharmonia Virtuozen. Ook spelen zij in orkesten als het Nederlands Kamerorkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Asko Schönberg Ensemble en het Residentie Orkest. Inmiddels heeft het Vespucci Kwartet al vele concerten verzorgd op tal van podia. Primarius Lisanne Soeterbroek sloot haar masterstudie af met een 10 en behaalde diverse prijzen op gerenommeerde concoursen. De cellist Douw Fonda komt uit het Betuwse Deil. Hij speelde eerder met strijksextet Musica Rossi in Buren. Hij is plaatsvervangend aanvoerder van de celli bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Muziek in Buren wordt gesponsord door internet marketing specialist - VIP marketing